Мъжете - по-активни в интернет
Мъжете - по-активни в интернет / Дарик Враца

Резултатите от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата показват, че през 2016 г. 63,5% от домакинствата в България притежават достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан ръст от 4,4% спрямо предходната година, съобщиха от Териториалното статистическо бюро във Враца.

За област Враца домакинствата с достъп до интернет са 70,8% или с 39,7% повече в сравнение с 2015 г. Лицата в областта, използващи регулярно интернет т.е. всеки ден или поне веднъж седмично, също се увеличават от 26,4% през 2015 г. на 56,1% през 2016 г.

Данните от проведените до момента изследвания за използване на ИКТ от лицата показват, че най-активни потребители в мрежата в страната са младежите на възраст между 16 и 24 години.

Мъжете в област Враца са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 57,2 и 55%. Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование - 89,3% от лицата с висше образование, 64,2% от лицата със средно образование и едва 36,7% от лицата с основно или по-ниско образувание се възползват от възможностите, които предоставя глобалната мрежа.

През 2016 г. регулярните интернет потребители в страната използват най-често мрежата с цел комуникация. Почти всички от тях посочват, че използват интернет за изпращане/получаване на е-поща, разговори или видео-разговори (чрез приложения за комуникация като Viber, Skyре и др.) или за участие в социални мрежи (Facebook,Twitter и др.). За достъп до информация (четене на онлайн вестници, новини или намиране на информация за стоки и услуги) от удобствата на глобалната мрежа също се възползват голям процент от анкетираните лица.

Най-предпочитаното устройство за достъп до интернет в страната в домашни условия е мобилният телефон.

Освен традиционните устройства като настолен компютър, лаптоп и таблет, някои потребители избират по-интересни средства за сърфиране, например смарт телевизор.

През 2016 г. 21,5% от лицата в областта използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация и местното самоуправление при средно 18,4% за страната. В отделните области този относителин дял варира между 32,7% за Перник и 1,8% за област Разград. По този показател област Враца заема седмо място в страната. Спрямо 2015 г. за областта увеличението е с 14,7%.

Най-значителен е делът на лицата, които са получавали информация от интернет страница или уебсайт на публичната администрация, следван от дела на изтеглилите формуляри от официална интернет страница и изпратилите попълнени формуляри през последните дванадесет месеца. През 2016 г. се увеличава и делът на хората, които пазаруват за лични нужди онлайн. За северозападният район той е 16,2% (за страната - 16,6%), което е с 2,4% повече спрямо 2015 г.

В страната са анкетирани са 4173 обикновени домакинства и 9444 лица на възраст 16-74 навършени години.