Монтана
Монтана / Дарик Враца
150 души от област Монтана ще участват в протеста, организиран от КНСБ в столицата в този петък, съобщи Мария Лазарова, координатор за областта.
В регионалната структура на Конфедерацията, членуват 4 110 души в 149 организации.

В област Монтана по статистически данни средната работна заплата е 781 лева, при 1398 лева отчетена за столицата. Областта е сред най-засегнатите три в страната по равнище на безработицата - 13,1 %, при 6,5 % в национален мащаб. 

Причините са много, но определящо за това положение е обезлюдяването на региона и липсата на квалифицирани специалисти на пазара на труда, каза още Лазарова. На националният протест в петък синдикалистите ще апелират за „Доходи, права, достойнство”. Девет са основните им искания.

В тях се настоява за увеличение със 100 лева на заплатата на всеки български работник, запазване на клас квалификация, ускорени темпове на политиката по доходите и доближаването на минималната работна заплата до средноевропейските нива, както и необлагането й с данъци; 700 лева възнаграждение за труда на млад висшист; запазване на 70 на сто изплащане на болничните от работодателя в първите три дни; криминализиране на нарушенията срещу правата на работниците.