Монета от III в. пр. Хр. откриха при разкопки край Вратцата
Монета от III в. пр. Хр. откриха при разкопки край Вратцата / Снимка: личен архив Нарцис Торбов

Бронзова монета от град Абдера, разположен на Егейското крайбрежие, бе намерена по време на археологическото проучване в местността "Градище" до прохода "Вратцата". Нумизматът Евгени Паунов, докторант във Великобритания, смята, че тя е отсечена в края на IV и началото на III в. пр. Хр. На лицевата и страна е представен бог Аполон, а на обратната - грифон. Монетата тежи 4, 56 гр. и има максимален диаметър 1, 44 см.

Монета от III в. пр. Хр. откриха при разкопки край Вратцата
netinfo

Тя е поредното доказателство за съществуването на тракийско селище, което е династичен център на тракийското племе трибали. Според ръководителите на археологическите разкопки - ст.н.с. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова монетата свидетелства за наличието на търговски връзки в края на IV в. пр. Хр. между северозападните тракийски земи и големия икономически център Абдера. Първоначалният контакт е установен още през 376 г. пр. Хр. - войската на трибалите се спуска от север по течението на река Места и опустошава околностите на града.

Разкопките в м. Градище продължава вече четвърта година. Последните открития повдигат на ново, по-високо стъпало значимостта на обекта, смятат археолозите. Това археологическо лято беше разкрита ранно християнска църква.

Археолозите имат желание догодина, за петата годишнина от започването на разкопките, да се издаде сборник.