/ Община Видин
Министърът на регионалното развитие  Петя Аврамова и Дончо Атанасов от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" се срещнаха във Видин с кметове на общини и председатели на общински съвети от областта, за да съобщят за напредъка по проекта за модернизация на пътя Ботевград-Видин.

Срещата във Видин
netinfo

„В края на годината се очаква да стартира строителството на пътя Видин-Ботевград в участъка на територията на област Видин. Успоредно с процедурите по отчуждаване ще се подготвят и тръжните процедури. Пътят е сред приоритетите на правителството“, каза министър Аврамова.

Министър Аврамова утре ще е във Видин

Тя уточни, че успоредно с процедурите по отчуждаване, има и административни процедури, докато се стигне до разрешение за строеж. Министър Аврамова напомни, 
че поради обжалвания се е проточила тръжната процедура за пътя Мездра-Ботевград. 

Използват пътя Видин-Ботевград за политически интереси

„Пътят Видин-Монтана е автомагистрала и това е промяна в първоначалните планове  на проекта,  участъкът от Мездра до Ботевград ще бъде скоростен четирилентов, заради
релефа и трудните условия за неговото изграждане. Строителството ще стартира от Мездра до Ботевград, като това е най-напредналият участък, пуснат първи като най-труден и най-сложен за изпълнение.

След него като готовност е от Видин до Ружинци, където са най-напреднали процедурите“, каза министър Аврамова. Тя заяви, че лично ще следи за спазване на сроковете по процедурите за изграждането на пътя от Ботевград до Видин. 

Срещата във Видин
netinfo

Инж. Дончо Атанасов припомни, че пряко засегнатите общини от изпълнението на проекта са пет – Видин, Ружинци, Грамада, Макреш и Димово. Той обясни, че по новото трасе ще има 7 пътни възела.

Кметът на Видин с призив към своите съграждани

В момента успоредно с процедирането на подробните устройствени планове, което на този етап ще бъде основно задължение на общините,  ускорено се работи за пускането на тръжните процедури и за избор на изпълнител и на надзор.

Инж. Атанасов подчерта, че реализирането на проекта за магистрала между Видин и Ботевград е абсолютно необратим процес: „Така, както съм го декларирал много пъти, сега искам още веднъж да го декларирам пред вас“.
       
Кметът на Община Видин Огнян Ценков приветства инициативата, като поздрави всички за доброто взаимодействие между държавната и местната власт и за постигнатите резултати в открит диалог с гражданите.

Жалба пред КЗК блокира обществената поръчка за пътя Мездра - Ботевград

Той каза, че в началото на седмицата Общината е получила заповедта на заместник-министър Николай Нанков, с която се дава разрешение на Агенция „Пътна инфраструктура“ за изработване на подробните устройствени планове – парцеларни планове.

„Веднага публикувахме заповедта в нашия сайт и изпратихме информацията до медиите. Вчера получихме техническата документация за започване процедурата за ПУП - ПП, разгласихме процедурата, като поставихме обявления в град Видин и останалите шест населени места, през землищата на които ще премине пътят, публикувано е съобщение за това в местната преса, а днес е подадено заявление за публикуване в Държавен вестник.

Срещата във Видин
netinfo

След излизането на обявлението всички граждани, чиито интереси са засегнати от проекта на подробния устройствен план, имат възможността и правото да изразят своите становища.

След изтичането на срока ние ще предоставим тези становища в АПИ. Искам да обърна особено внимание на една фалшива новина, на една лъжа, която се тиражира както в медиите, така и от определени политически фигуранти – многомандатни общински съветници в Община Видин, че има забавяне на осъществяване на процедурите. Напротив.

Скоростният път Видин-Ботевград - сред приоритетите за 2019 г.

Тук искам да благодаря и на министър Аврамова, и на г-н Атанасов и техните експерти, във връзка с разговорите и взаимодействието между нас през миналата година, за планираните промени в Закона за устройство на територията – да не се налага изменение на общия устройствен план, а директно да се преминава към изработване на подробни устройствени планове – парцеларни планове. Това действително облекчава много процедурата и скъсява сроковете.

Благодарности и на г-н Тошев, и на представителите в 44-то Народно събрание, че взеха предвид тази необходимост. Не става въпрос конкретно за магистралния път Видин – Ботевград, а и за останалите магистрали.

Петя Аврамова: През 2019 г. ще се строят нови пътища за близо 1 млрд. лв.

Това са процедури, които засягат всички. Не може един кмет или който и да било да възпрепятства тези процедури, защото това е законодателство. Реално, честно, искрено и абсолютно правдоподобно ние заявяваме, че сроковете са съкратени по този начин с няколко месеца“ – заяви той.

Срещата във Видин
netinfo

И подчерта отново, че в програмата на правителството 2017-2021 г. изграждането на магистралния път Видин – Ботевград е приоритет в раздел „Транспорт“ и никой, по никакъв начин не е казвал, че няма да бъде осъществен.

На 7 март 2018 г. Министерски съвет още веднъж е потвърдил този ангажимент. „Затова ние трябва да обявим на нашите съграждани да не се поддават на манипулации и на езика на омразата, защото това се прави с чисто политическа цел, в лична, а не в обществена полза“, допълни Огнян Ценков.

Кметът определи срещата като навременна и изрази удовлетворение от факта, че такива ще се организират периодично, защото общините имат ангажимент да дават вярна и точна информация за хода на проекта и да не се допуска манипулиране на жителите.