/ БГНЕС
В началото на 2019 година ще бъдат обявени обществените поръчки за избор на изпълнител на отсечките по трасето Видин–Ружинци, част от скоростния път Видин–Ботевград. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в интервю за БТА.

Петя Аврамова: През 2019 г. ще се строят нови пътища за близо 1 млрд. лв.

Отсечките са с обща дължина 55 км и са с индикативна стойност 458 млн. лв. През 2018 година пък бяха обявени обществените поръчки за избор на изпълнител на двата участъка от трасето Мездра-Ботевград.

Строителството на Мездра -Ботевград може да започне през 2019

То ще бъде разширено с още две пътни платна, а старите ще бъдат реновирани. Дължината е 33 км, а индикативната стойност - 302 млн. лв. Тук за първи път ще бъде приложена пилотна схема на плащане, според която цялата стойност на договора ще се изплати на изпълнителя едва след издадено разрешение за ползване.

140 млн. лв. за свлачища в бюджета на АПИ за 2019 година

„Смятаме, че това ще накара бъдещите изпълнители да работят качествено и в срок“, обясни министър Аврамова. По думите й, през 2019 година със средства от бюджета, ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и Механизма „Свързана Европа“ ще се изграждат близо 119 км нови пътища.
БТА