Магистратите решиха: мярка подписка за Аревик
Магистратите решиха: мярка подписка за Аревик / снимка: Пресцентър на Община Монтана

Административният съд в Монатана промени мярката на Швамонян Аревик принудително настанена в дома за чужденци тази пролет. От сега арменската гражданка ще се подписва ежедневно в полицейското управление до отпадане на пречките по извеждането й от страната.

Бременната Аревик и бащата на детето й Арутюнян Давид от тази седмица са заедно. 23-годишния арменец  и неговите родители  живеят в Монтана от 18 години. Давид не е гражданин на нито една държава.

Няма документи за самоличност, но е учил в Монтана и сега развива семейния бизнес тук. За да получи статут на пребиваващ у нас трябва да има поне арменски паспорт, какъвто  той няма и е нелегален емигрант вече 18 години.

Давид и Аревик са подали молба до Президента за убежище в България. Докато той  не се произнесе те няма да напуснат страната.

Шмавонян Аревик е влязла в страната  през август 2009 година с виза за 30-дневно пребиваване. Временно се е настанила в Монтана в дома на Арутюнян Гагик, който е със статут на постоянно пребиваващ. Синът му Давид си кореспондирал чрез интернет с арменката пет години. За пръв път се видели миналото лято и тя решила да остане в страната ни.

В последствие от полицията й дали 10 дневен срок  доброволно да напусне границите на България и разпоредили на Гагик да направи необходимото. Това не се случило и той е глобен 200 лв. на основание за неизпълнение на полицейско разпореждане.

От 5 октомври миналата година стартира процедурата за  принудителното извеждане на арменската гражданка от страната, а на 9 март тази година Аревик е настанена в дома за временно настанявана на чужденци. Заповедта на директора на Областна Дирекция Полиция в Монтана е обжалвана в Административен съд Монтана и е потвърдена.