Оглед на място направиха Малина Крумова и Генади Събков.
Оглед на място направиха Малина Крумова и Генади Събков. / Община Мездра
 Заместник–министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова и кметът на Мездра инж. Генади Събков днес провериха на място състоянието и причината за възникнали проблеми по време на санирането на жилищния блок „Сердика“ в железничарския град. В края на миналата седмица след проливен дъжд там се появиха течове. Съгласно договора, санирането трябва да приключи за 49 календарни дни. Зам.-министърът и кметът направиха оглед в какво състояние е сградата и се срещнаха с живеещите там.

Малина Крумова бе категорична, че проблемът е дългогодишен и не е възникнал в момента: „Видяхме, че има течове на последния етаж на сградата, но те не са възникнали сега. Разбира се, че при обилен дъжд и при една недобре запечатана и липсваща хидроизолация на покрива, може да очакваме да има подобни проблеми. Състоянието на сградата е лошо - мазилката е паднала на места, има мухъл и е видно, че проблемът е дългогодишен. Именно Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е възможността проблемите на живеещите тук хора да бъдат решени.“, каза зам.-министър Крумова.

Тя призова обитателите на блока да имат търпение: „Имаме уверение от страна  на строителя, че в рамките на една седмица ще бъде положена хидроизолацията на покрива, с което ще се преустановят течовете, а след това и поетапно в рамките на сроковете, предвидени в договора за изпълнение, ще бъдат изпълнени и другите дейности по реконструкцията на сградата“.  

Кметът на община Мездра инж. Генади Събков също изрази становище, че проблемите в жилищния блок не са възникнали след стартиране на дейностите по санирането. Той допълни, че първоначално сградата е била общежитие и през годините там хората и институциите са се опитвали „самодейно“ да правят ремонти. „Шанс за сградата и собствениците е това, че макар да са разнородни като интереси, начин на работа и отношение към живота, са се обединили. Обединила ги е идеята да направят своя блок красив и той ще стане такъв“ - каза кметът. Събков бе категоричен, че няма да допусне никакъв компромис по отношение качеството на изпълнение на санирането. И призова живеещите в блок „Сердика“ да проявят разбиране: „Изтърпете несгодите около седмица, но бъдете сигурни, че след това ще имате гарантирани 10 - 15 години пълно спокойствие поне от течовете“.  

Кметът поясни, че е провел разговор с предствител  на фирмата-изпълнител, който е поел ангажимент да бъдат отстранени щетите,  възникнали в края на миналата седмица след обилните дъждове.  Инж. Събков допълни, че персонално е определил  специалист с богат опит в сферата на строителството и енергийната ефективност, с чиято помощ смята, че дейностите по саниране на обекта ще бъдат реализрани по перфектен начин.