Лесничеи и ловци ще гасят пожари във Врачанско
Лесничеи и ловци ще гасят пожари във Врачанско / Дарик Враца, Иван Стрижлев

Най-сериозният проблеми за бързото потушаване на пожари, според кметовете на общини, са неактивните гасачески групи. Това са хора само по списък, но немотивирани да излизат и да гасят, заради това, че не им се плаща. Това коментираха кметовете на провелата се среща на Щаба за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в област Враца.  Единствено в общините Мизия и частично Мездра има работещи гасачески групи.  

Проблем за община Хайредин е липсата на достатъчно пожарникари. В Хайредин има само двама пожарникари. Общината разчита на специализираната помощ от Козлодуй. Проблем за община Оряхово пък е това, че селата на общината са далече от града.   По предложение на заместник директора на пожарната във Враца Николай Димитров, Щабът ще поиска при нужда да бъдат ангажирани и ловните дружинки в помощ на огнеборците.

"Ловците са организирани хора, те са мобилни и отговорни и в случай на нужда могат да бъдат в помощ на пожарникарите, лесничеите и кметовете. Още повече, че те са заинтересовани да опазват горите и полята. Ще помолим председателите на ловните дружинки в областта да станат доброволни помощници в кризисни ситуации", пое ангажимент зам.-областният управител Литов. Той още даде предложение лесничеите да влязат в контакт и със собствениците на частни гори. Те също имат ангажименти по пожарното им обезопасяване. 70% от горите във Врачанското лесничейство например, са частни.