/ pixabay.com
Критично ниски са нивата на водата в язовир „Огоста“ и „Върбешки“ в Северозападна България.

Спират ползването на води от питейни язовири за промишлени нужди и енергетика

Хората от село Върбешница, жители на Мездра и риболовци се притесняват, че съоръжението може да е източвано умишлено.

Обемът на язовира в 2,5 млн. куб.м и се използва изцяло за промишлени нужди. Местни разказаха, че се грижат за язовира от години и никога досега не е бил в такова състояние. Те призоваха за спешна проверка, която да установи дали вода е източвана нерегламентирано.

Димитров: Цял град незаконно е ползвал вода на „Напоителни системи“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Кметицата на Върбешница Магдалена Динкова обясни пред bTV, че преди 2 години подава становище до Басейнова дирекция-Плевен за това, че давали водата на фирма за промишлени цели.

Получава писмо, в което се твърди, че язовирът не се използва за напояване и от фирмата могат да правят каквото преценят с водата. Въпреки това има уверението, че ако падне нивото на водата, ще бъде преустановено подаването към кариерата в Мездра.

Екоминистерството следи 52 язовира, 6 от тях са с обем под 50%

Представители на Напоителни системи обясниха, че проблемът с нивото на водата е заради липсата на притоци. Относно твърденията, че водата се използва и за напояването на овощна градина, служителите заявиха, че техните задължения са до водомера, а оттам тръбопроводът е собственост на фирмата и не знаят какво се случва с водата. 

Кметът на Мездра обясни, че няма опасност жителите на града да бъдат ограничени откъм питейна вода или да бъдат наводнени.

В същото време нивата на яз. „Огоста“ са най-ниските откакто е въведен в експлоатация. 
bTV