/ iStock
Ден на безплатния градски транспорт обяви дне (18 юли) кметът на Враца Калин Каменов, който заедно с Николина Троянович, представител на Главна дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия, и Бойко Благоев от Представителството на Европейската комисия в България откриха информационната кампания „Враца – проход към зелено бъдеще“ Кампанията във Враца е част от комуникационната инициатива „Европа в моя регион“ на Европейската комисия. Инициативата представя действията на Европейския съюз за регионите в Общността.  

Кметът на Враца отбеляза, че в Общината се работи по редица проекти, свързани с намаляване на ефекта от финни прахови частици, с целите на зеления преход и нулеви вредни емисии. Най-големият в последните години е проектът за обновяване на обществения транспорт с нови тролейбуси и с електрически автобуси – повече от 32 милиона лева. Така градът, който преди две години бе с най-лош градски транспорт, сега е първият в страната с изцяло електрически транспорт, който обслужва всички маршрути, добави Калин Каменов. Той каза още, че целта е през 2030 година община Враца да е една първите, постигнали нулеви вредни емисии в страната.

През последните години във Враца се извършват поредица от промени, чиято цел е цялостното подобряване на качеството на живота в града и региона - от реновирането и санирането на училища, детски градини и жилищни сгради до пълното електрифициране на градския транспорт в града. Тези проекти, разработени с подкрепата на Община Враца и Европейския съюз, ще бъдат представени в започната едномесечна информационна кампания „Враца - проход към зелено бъдеще“. Инвестициите в проектите общо в „зелени проекти“ на общината, свързани с чистия въздух и енергийната ефективност, надвишават 40 милиона лева. 

Днес (18 юли) освен че врачани ще използват градския транспорт безплатно, в четири детски градини ще има интерактивни работилници. Детските заведения са обновени по европейски програми. Децата ще изработват хвърчила и ще получат чрез игра и творчески дейности нови знания за това колко важна е чистата околна среда и каква е ролята на Европейския съюз за развитието на регионите в страната. Работилниците ще бъдат водени от известната YouTube влогърка, млада майка и художничка Анна Гуркова, която е родом от град Враца.

Комуникационната инициатива „Европа в моя регион“ цели да представи действията на ЕС за регионите в цяла Европа. Заедно с регионите партньори и финансираните от ЕС проекти Европейската комисия създава инструменти и възможности за диалог с гражданите и ги запознава с постиженията на проектите в близост до тях благодарение на усилията за съвместно финансиране от страна на ЕС и регионите. От 2021 до 2023 г. близо 40 подобни проекта ще бъдат организирани в осем държави: България, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия и Румъния.
БТА