/ Община Видин
Кметове на селища от Общината получиха заявените от тях строителни материали, демонтирани при ремонта на площада на Видин. Още в началото на ремонтните дейности кметът Огнян Ценков заяви, че демонтираните и годни за употреба строителни материали ще бъдат предоставени за нуждите на населените места в общината.

Кметът на Община Видин пожела „на добър час“ на децата от спортното училище на Фондация „Реал Мадрид“

Той отправи предложение към всички кметове и кметски наместници да преценят за какво биха могли да ги използват и да направят заявки. Днес първите количества от
демонтираните мраморни и гранитни плочи, които се съхраняват на територията на бившето военно поделение, бяха транспортирани за селата Градец, Слана бара, Гомотарци, Антимово и Цар Симеоново.

На място бяха кметът на Видин Огнян Ценков, главният архитект и ръководител на проекта Ангел Недялков, инж. Румен Лилов, началник отдел „Устройство на територията“ и кметовете на селата, заявили необходимостта от различни количества годни за вторично използване материали. „Те ще послужат за облагородяване на всички населени места в Общината, като се спазва стриктно процедурата и се подпише приемо-предавателен протокол“, обясни Ценков.

Материалите от площада
Община Видин


Кметът на Градец Илия Томов сподели, че плочите ще бъдат използвани за ремонт на паметника в центъра на селото. По проект от Министерството на отбраната за тази цел вече са осигурени 4 000 лв., но са недостатъчни. На други места ще бъдат направени тротоари, настилки пред обществени сгради, пешеходни пътеки, цветарници, а в Гомотарци например с тях ще се довърши започнатото по програмата „Местни инициативи“ спортно игрище.

Огнян Ценков отбеляза, че има визия част от материалите да бъдат използвани и на територията на град Видин, като в никакъв случай няма да се допусне те да се похабят. „Негодните за вторична употреба се транспортират в депото за твърди битови отпадъци, където се раздробяват на трошено-каменна настилка и се използват за баластрирането на улици“ - допълни той. Инж. Румен Лилов каза, че досега е завършило баластрирането на улици в пет населени места – Ботево, Цар Симеоново, Жеглица, Синаговци и част от Дунавци, като този процес ще продължи и в други селища. Това става след съгласуване с кметовете и по тяхна заявка.

На въпрос от страна на медиите относно демонтираната от площад „Европа“ ротонда, главният архитект на Общината отговори, че тя ще бъде поставена на територията, където се провежда Видинският панаир и монтирана в предишния й вид. В момента се съхранява в бившето военно поделение, заедно с останалите материали и е напълно запазена.

Видинският кмет съобщи, че част от гранитните плочи за новата настилка са вече тук, пристигнали са на пристанището в Бургас и оттам са транспортирани до Видин. Очаква се до 10 дни, в зависимост от атмосферните условия, да започне поставянето им.