Какво празнуваме на Богоявление?
Какво празнуваме на Богоявление? / Дарик - архив

Днес празнуваме големия християнски празник Богоявление. Защо този ден се нарича така? Защото в него Бог се явява на хората в трите си лица - Отец, Син и Свети Дух. И това става по времето на кръщението на Иисус Христос в река Йордан. Ето събитието, запечатано за поколенията в Евангелието. По онова време в Галилея, на река Йордан, мнозина идвали при Йоан и той ги кръщавал във водите на реката. При него дошъл и Иисус Христос, за да се кръсти. Йоан Му казал, че е недостоен той да го кръсти. "Аз имам нужда да се кръстя от Тебе, а Ти ли идеш при мене" - с тези думи Йоан се обърнал към Христос. Но Иисус му отговорил, че така трябва да стане и бил кръстен от Йоан.

След излизането от водата, от небето се спуснал бял гълъб върху Иисус и в същото време от там се чул глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Така в един миг на земята се проявили трите лица на Света Троица - Бог Отец, чийто глас от небето потвърдил, че Иисус Христос е Неговият Син, Бог Син - Иисус Христос, който се кръстил в реката Йордан и Светият Дух, който слязъл във вид на гълъб. Затова този ден се нарича Богоявление.

Почитайки това паметно събитие, Църквата е определила на днешния ден в храмовете да се прави велик водосвет. Това е специално и тържествено богослужение, което се извършва два пъти в годината - в навечерието и на самия празник Богоявление. Богоявленската осветена вода се пази през цялата година и от нея вярващите пият за здраве преди да са употребявали всякаква храна за деня, включително преди вземането на нафората (осветен хляб, който се раздава след края на светата литургия).