Изложбата „Пътят на коприната“ вече и в София
Изложбата „Пътят на коприната“ вече и в София / Личен архив

Монтанчанката Антина Златкова и Томас Линдермайер отвориха на 18-ти май изложба във „Фотосинтезис арт- център“, София. Изложбата се казва "Пътят на Коприната - Забравеният център на света" и с нея галерията ще участва в Европейската нощ на музеите 21-ви май. В рамките на събитието Антина и Томас ще направят  фото-презентация за Иран на 26-ти май.

Пътят на Коприната е древен търговски маршрут между Китай и Европа, но и път на културния обмен между Изтока и Запада. Страните, които той свързва, споделят не само общи граници, но и обща, често противоречива история. Наследството на велики империи, многобройни етноси и световна политика бележат региона като кръстопът на култури, конфликти и чудеса.

През лятото на 2013г. Антина Златкова и Томас Л. Линдермайер започват пътешествието си по Пътя на Коприната търговския град Сиан през Северен Китай, Каракорум, Киргизстан и Узбекистан. Година по-късно се завръщат в региона, за да продължават пътуването си през Азербайджан, Армения и Грузия, а през лятото на 2015 – и през Иран. В избрани фотографии двамата разказват за пътешествието си през социополитически парадокси, вълнуващи срещи и красоти

Първото представяне на изложбата „Пътят на Коприната“  Антина направи в родния си град Монтана в края на миналата година.

Изложбата Пътят на коприната вече и в София
netinfo

Антина Златкова е родена през 1990 година . От 2009 година живее във Виена, където се занимава с аудиовизуални продукции и медийна педагогика. Завършила е Комуникационни науки и Трансдисциплинарни изкуства във Виена. Автор е на две стихосбирки „Кораби от Хартия" и „Чужди географии".

Томас Линдермайер е роден през 1978 година в Долна Австрия. Живее и работи във Виена. Завършил е история и комуникации. Томас е медиен педагог, филмов и видео продуцент. Лектор е във факултета по комуникационни науки във Виенския университет