Избраха фирма, която да построи завод за сепариране на отпадъци в Монтана
Избраха фирма, която да построи завод за сепариране на отпадъци в Монтана / снимка: Пресцентър на Община Монтана

„Пътно-строителна техника" - М-У-Т, ще проектира и строи завод за сепариране и компостиране на битови отпадъци в Монтана, съобщи кметът на общината Златко Живков.

Процедурата за възлагане на обществената поръчка стартира преди два месеца. Интерес към екоинвестицията проявиха 27 фирми от 6 държави - България, Гърция, Полша, Австрия, Белгия и Германия. На 4 август само пет от 27-те фирми подадоха оферти. Те са разгледани от седемчленна комисия с председател зам.-кметът на община Монтана Румен Ангелов. Трима от членовете са представители от Агенцията за обществени поръчки в София.

Три от фирмите - участници в процедурата са отстранени , заради непредставени документи. До последния етап са допуснати българското обединение Пътно-строителство -М-У-Т  и гръцкото дружество ХЕЛЕКТОР - АД. Предлагана цена от бългаската фирма е 8 милиона и 125 хиляди лева с ДДС . Другите показатели на офертата й я класират на първо място с 96 точки.

Гръцката фирма събрала 74 точки, а предлаганата от нея цена за проектиране и строителство на завода е с близо 270 хиляди лева по-висока. От тази седмица тече двуседмичния срок за обжалване решението на комисията. В държавния бюджет за 2010 година са заложени 1 милион и 500 хиляди лева за стартиране на екообекта, уточни още Живков.