Държавата ще помогне на пострадали от дъждове и наводнения селища
Държавата ще помогне на пострадали от дъждове и наводнения селища / снимка: DarikNews

Спешно се отпускат 11 174 524 лева за общините, засегнати от поройните дъждове, съобщават от пресцентърна на МВР. Решението бе прието на заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, ръководено от министър Цветанов.

На него бяха разгледани 418 искания, постъпили от страната. От тях за възстановяване на жилищни сгради, засегнати от проливните дъждове през последните месеци, ще бъдат отпуснати средства на 275.

За селата от община Ружинци, област Видин,  пострадали от градушка и поройни  дъждове на 06 август, са отпуснати 276 984 лева.  Средствата ще послужат за закупуване на строителни материали, необходими за възстановяване на 202  жилищни сгради.

4 361 214 лева се отпускат за укрепване на брега на река Дунав в градската част на Лом. Предвидени са средства за корекции на диги на територията на общините Севлиево, Сандански и Две могили и за укрепване на свлачища в общините Бобов дол  и Трън.   

На община Съединение, област Пловдив се предоставят 1 630 522 лева за разплащане на разходите, извършени при спасителните, неотложните и аварийно-възстановителни работи след  бурята от 27 юли.

Част от тези средства са за възстановяване на водостоци, саниране, корекция на река „Потока", за предотвратяване на наводнения  и разширяване на мост в град Съединение.

Целият бюджет на комисията за тази година е 81 милиона лева, от които до този момент са усвоени 34 188 500 лева.