Дни на дружбата в Мездра
Дни на дружбата в Мездра / Мирослав Гетов

За втора поредна година Община Мездра организира Дни на дружбата, в които в крайискърския град гостуваха официални делегации от побратимените общини Конотоп, Сумска област (Украйна), Върнячка баня и Димитровград (Сърбия) и Големо Острени (Албания). Делегацията от Конотоп бе водена от зам.-председателя на Градския съвет Валентина Кошевацкая, тази от Димитровград - от председателя на Общинския съвет Драган Манчев, а от Върнячка баня - от председателя на комисията за връзки с чужбина Дане Стоичич и от директора на тамошната туристическа организация Иван Трифонович. Тук бяха председателят на Дружеството на българите в Албания „Просперитет Голо бърдо" Хаджи Пируши и неговият син Гентиян Пируши.

 

По време на своята визита у нас гостите посетиха мездренската гимназия СОУ „Иван Вазов" и най-голямата детска градина - ОДЗ 1 „Мир", разгледаха античната и средновековна крепост „Калето", природния феномен „Ритлите", Черепишкия манастир „Успение Богородично" и хотелски комплекс „Оазис" в Зверино. Същевременно посетиха най-известните културни и исторически забележителности във Враца и Велико Търново. Акцент бе участието им в VIII Национален фолклорен събор „Де е българското", който се проведе в Неделята на слепия в туристически комплекс „Дядо Йоцо" край Очин дол.

Дни на дружбата в Мездра
netinfo
С делегацията от Конотоп, Украйна 

Състоя се среща-разговор между кмета Иван Аспарухов, председателя на Общинския съвет Делян Дамяновски и зам.-кмета Генади Събков и делегацията от Конотоп, в която освен Валентина Кошевацкая, влизаха депутатът Виталий Бибик и директорът на художествено училище Олга Дмитренко. На срещата беше обсъдено развитието на приятелските контакти между градовете-побратими в областта на икономиката, културата, спорта и туризма. Дискутирани бяха спецификата на местното самоуправление в двете страни и как функционират европейските институции - Европарламента и Комитета на регионите. В Информационния център бе подредена изложба на ученически рисунки „Децата на Конотоп рисуват".

Дни на дружбата в Мездра
netinfo

Домакините и гостите от Украйна поднесоха цветя пред Паметника на загиналите във войните на България, а кметът Аспарухов и г-жа Кошевацкая засадиха дръвче в пешеходната алея на бул. „Стамболийски".

В дните около 6 септември официална делегация от Община Мездра ще посети Конотоп, където ще вземе участие в тържествата по случай 70-годишнина от освобождението на украинския град от хитлеристките окупатори.