Дедо Скръц гостува на „Бабина душица“
Дедо Скръц гостува на „Бабина душица“ / Община Белоградчик

За своето 7-годишно съществуване Сдружението „Български Северозапад" проведе за първи път Фестивал на народната кухня „Бабина душица" в Белоградчик. Неговата цел е връщане към традиционните ястия, така наречените бабини гозби, типични за Българския Северозапад. Централния градски площад се превърна в импровизирана кухня, така че да се предостави възможност на повече хора, сред тях и гости на града, да станат свидетели на приготвянето на ястията. Действащите лица, в качеството си на готвачи и помощен персонал, бяха представители на Враца, Монтана, Ботевград и Дунавци, а присъстващите с голям интерес и много зорко наблюдаваха техните действия.

В продължение на почти 5 часа в запалените 3 огнища, представителите на сдружението имаха възможността да проявят своите кулинарни умения и да приготвят различни типични манджи - сърми с ориз, чушки пълнени с кълцан боб, ботевградски сърми, каша от коприва със сирене, различни видове ястия с боб, разядки. Имаше и тиква с праз и косачко кисело. Както повелява традицията в навечерието на Рождество Христово всичките ястия бяха постни. В едно от огнищата в чиръпня или както казват турлаците - "у црепню", бе изпечена и прясна пита.

Много от присъстващите, на които не им е чужда темата за кулинарията, се интересуваха с подробности за начина на приготвяне на ястията, а някои дори си купиха и книгата с техни рецепти, дадена с автограф от нейния автор Дедо Скрц.

Дедо Скръц гостува на Бабина душица
netinfo