Четиридневни тържества за празника на Монтана
Четиридневни тържества за празника на Монтана / Дарик Враца

Изявите свързани с празника на Монтана 20 юни - Денят на Свети Дух започват от днес. „Един град между древността и настоящето" е надслова на научна конференция. Участниците в нея ще проследят развитието на Монтана от основаването му като римски град до днес. Научен ръководител на конференцията е професор - доктор на историческите науки Александър Костов. Форумът се провежда в дневна зала на Младежкия дом.

В ранната вечер на площад Жеравица започва рок концерт с участието на бившия вокалист на Rainbow и Deep Purple Джо Лин Търнър, група Еридан и млади таланти от Монтана.
В събота от 10,00 часа ще бъде открита Алеята на изкуствата и занаятите и фестивала на традиционните местни занаяти и ястия "Бабина душица"

Четири прояви има в неделния ден. Преди обяд ще бъдат проведени открит турнир по конен спорт и международна киноложка изложба. Курбан за празника насред града ще даде Регионална занаятчийска камара.

Вечерта започва единадесетият международен фолклорен фестивал, превърнал се в традиционна съпътстваща изява на празника. За участие в него пристигат групи от Албания, Англия, Армения, Гърция и Русия. Фестивалът ще продължи четири дни до 22 юни
В понеделник Деня на Свети Дух ще започне с Божествена Света литургия в храм "Св. Св. Кирил и Методий". От там с литийно шествие множеството ще се отправи към центъра за тържествен водосвет. От 11,30 часа е тържественото заседание на Общинския съвет, на което ще бъде обявен тазгодишният носител на почетния знак на Монтана

Вечерта започва с концерт на танцувална работилница "Етнос" , танцовите ансамбли "Младост" "Пъстрина" и "Северняци", фолклорните формации "Огоста" и "Ситница" и духов оркестър „Vivo - Монтана"

От 21,00 часа в понеделник на площад Жеравица за хората на Монтана ще пее Поли Генова.
По традиция празникът ще завърши със заря.