Ателие по архитектура и урбанизъм в Черепиш
Ателие по архитектура и урбанизъм в Черепиш / Мирослав Гетов

През втората половина на месец май в бившата Софийска духовна семинария „Св. Иван Рилски" на гара Черепиш (1950-1990) и в Черепишкия манастир „Успение Богородично" се проведе едноседмично ателие по архитектура и урбанизъм - ключов елемент от седмото издание на Курса за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Института „Екол де Шайо" (Ecole de Chaillot) в Париж, Франция. Ръководители на ателието бяха арх. Флоранс Бабикс, арх. Доминик Ларпен, арх. Галина Пировска и арх. Виктор Попов.

Ателие по архитектура и урбанизъм в Черепиш
netinfo

След направеното проучване и заснемане на място курсистите ще изработят проект за реставрация на изоставения семинарски храм „Св. Климент Охридски", на сградите на пощата и пансиона, както и на манастирската църква „Успение Богородично". Ателието се проведе с подкрепата на Св. Врачанска митрополия, Община Мездра и Френския културен център в София.

Курсът за опазване на недвижимото културно наследство се организира от 2000 г. Той е съвместен проект на НИНКН и на Института „Екол де Шайо", основан през 1887 г., който предлага специализирано обучение на дипломирани архитекти по реставрация, експониране и адаптацията на старинни сгради и исторически центрове. Ecole de Chaillot е част от „Града на архитектурата и наследството", помещаващ се в двореца „Шайо" във френската столица.

Следдипломната квалификация е двугодишна и се провежда в рамките на четири семестъра. Успешно завършилите получават удостоверения с печат на НИНКН и на Института „Екол де Шайо". В досегашните шест издания са се дипломирали успешно 85 архитекти, в това число осем от БЮР Македония и двама от Сърбия.

Ателие по архитектура и урбанизъм в Черепиш
netinfo