Жертвените еленови рога при откриването им в местността Валога край с. Оходен.
Жертвените еленови рога при откриването им в местността Валога край с. Оходен. / Снимка: Областна администрация - Враца
В местността “Валога” край врачанското село Оходен са намира единственото в България селище, където има археологически находки, които свързват две исторически епохи – среднокаменната и новокаменната. Това стана ясно след направен радиовъглероден анализ на еленови рога, открити при археологическо проучване в местността “Валога”.

Анализът е извършен в лаборатория в град Познан, Полша. Трофеят е датиран от 6 500 г. пр. Хр., което говори, че е с близо 1 000 години по-древен от направените предположения до момента. Новината съобщи днес Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей във Враца. Изследването е финансирано от университета в Тюбинген, Германия. Директорът на музея във Враца подчерта, че уникалното е, че на същото място, където през 2011 г. е открит глинения олтар с еленовите рога, има и находки, датирани от новокаменната епоха.

Археологическите проучвания край врачанското село Оходен ще продължат и през това лято. Разкопките започват утре и това е 17-тата година, в която ще се проучва този исторически обект. За тях вече е осигурено финансиране чрез спечелен проект към Министерството на културата. С новите проучвания ще се получат нови данни за появата на т.нар. “производяща икономика”.

Подобен археологически обект има в Сърбия в местността “Железни врата” или “Лепенски вир”.