Административния съд отмени наредби на общините Мездра и Криводол
Административния съд отмени наредби на общините Мездра и Криводол / Дарик Враца

Административен съд - Враца постанови решения по две адм. дела с №№ 444 и 537 от 2016 г., образувани по протести на Районна и Окръжна прокуратура - Враца, против отделни текстове от Наредбите за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти, действащи в общините Мездра и Криводол.

Предмет на съдебен контрол за законосъобразност са изискванията наред с разрешението за поставяне на обектите в частни имоти да бъде изготвена и схема на обектите с одобрение от главния архитект. След преценка на събраните доказателства по делата, становищата на страните и служебна проверка на протестираните актове на всички основания съдът установи, че приетите текстове в Наредбите действително са в противоречие с материалния закон.

Съгласно Закона за устройство на територията, който определя видовете преместваеми обекти за търговски и други дейности, за обектите поставяни в държавни или общински имоти освен разрешение е необходимо и изработване на схема, одобрена от главния архитект на общината. За преместваемите обекти, поставяни в частни имоти, законодателят не е предвидил изискване за изготвяне на схема, а режимът е единствено разрешителен, като е дадена възможност съответните общински съвети да детайлизират реда за получаване на такова разрешение. Въвеждайки допълнителни изисквания, които не са предвидени в закона, общинските съвети в гр. Мездра и гр. Криводол са осъществили първично правно регулиране на отношения, неуредени с нормативен акт от по-висока степен, което е недопустимо с подзаконов нормативен акт.

При тези съображение Административен съд - Враца постанови решения по адм. дело № 444 и адм. дело 537 от 2016 г., с които отменя атакуваните разпоредби от Наредбите за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на Общините - гр. Мездра и гр. Криводол, като противоречащи на материалния закон.

И двете решения подлежат на касационно обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщенията до страните.