Надиграването.
Надиграването. / Община Враца
Стотици гледаха нестинарски танц на събора „Леденика“
Стотици гости на Национален фолклорен събор „Леденика“ станаха свидетели на надиграване с над 200 танцьори. Майстори на българското хоро, от четири клуба от страната, се включиха в надпреварата, която бе част от програмата на първия ден на най-голямото събитие за региона. Един срещу друг се изправиха групите за стилизиран фолклор - Танцова школа „Нанков“ от град Враца, с ръководител Николай Нанков; Клуб „Хорце, винце и още нещо“ от град Мездра, с хореограф Мирослав Аспарухов; Фолклорен танцов клуб „Хоро“ град Козлодуй, с хореограф Тодор Първолов; Клуб по народни танци „Живо чудо“ от град София, с хореограф Ивайло Драгомиров. Съставите се подредиха на поляната в кръгове и изпълниха едновременно три хора - Ганкино, Дайчово и Чичово.  След това групите показаха своите любими народни танци. В края на надпреварата, заедно с майсторите на българските хора, десетки любители на родния фолклор се хванаха на пъстрата броеница.

След като слънцето се скри зад Балкана, в първата вечер на фолклорния събор, започна подготовката за нестинарския танц. Около горещата жарава, стотици гости очакваха с вълнение магичното изпълнение на Иван Георгиева от село Българи - селото на нестинарите. Облечен в народна носия, петото поколение нестинар започна своя завладяващ танц върху огъня. Ритмите на тъпана огласиха Врачанския Балкан. Според ритуала и както повелява традицията, в края на танца нестинарят взе на ръце деца, които пренесе през горещите въглени за здраве. Много от гостите на събора също се престрашиха и преминаха по жаравата.

Нестинарския танц.
Община Враца


Празничната програма продължи с песните на Огражден планина, изпълнени от певческа група „Огражденска четворка“. Дълги български хора се извиха около огъня и веселието продължи до късно вечерта.