Тържество в Белоградчик
Тържество в Белоградчик / Община Белоградчик
Белоградчик отбеляза 167-та годишнина от най-голямото въстание в Северозападна България през 1850 лето. Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отслужи заупокойна панихида в черквата „Св. Вмчк Георги Победоносец” в съслужение със свещеноиконом Рафаил - архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия, и духовници от Видинска епархия,  в памет на избитите ръководители и участници във въстанието. В знак на признателност към подвига и саможертвата на гробовете на инициаторите на въстанието бяха поднесени венци и цветя.

Тържество в Белоградчик
Община Белоградчик

Гости на годишнина от въстанието бяха Росен Живков - народен представител от ПГ на "Обединени патриоти", Филип Попов и Цветан Топчиев - народни представители от ПГ "БСП за България", Белоградчишки епископ Поликарп, делегация на побратимената на Белоградчик община Княжевац в състав: Миодраг Ивкович председател на общинския съвет, Миролюб Михайлович - зам. кмет на общината и Владан Радованович - координатор за трансгранично сътрудничество между двете общини.

Тържество в Белоградчик
Община Белоградчик

Граждани на Белоградчик, гости и ученици се отправиха в литийно шествие от храма до Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието. Тук на лобното място на героите, където признателните поколения са издигнала паметник се състоя тържествен митинг - заря.

Встъпително слово произнесе кметът на общината Борис Николов: "Въстанието от 1850 лето е една мащабна проява на населението от Северозападна България с неоспоримо значение за развитието на националноосвободителната идея. Проблемите, поставени от въстаниците смущават покоя на Високата порта и стават предмет на обсъждане в Европейските дипломатически среди. Въстанието показва пред външния свят, че въпросът за освобождението на България не търпи отлагане." И добави: "Дълбок поклон пред непокорните и родолюбиви българи, заплатили с живота си така изстраданата и дългоочаквана свобода."

Тържество в Белоградчик
Община Белоградчик


В своето слово народният представител Филип Попов заяви: "На 29-ти май 1850 година цялата Белоградчишка нахия е обхваната от огъня на бунта. А два дни по-късно е предприета и първата атака срещу гарнизона на Белоградчишката крепост и присъединилите се към него гранични и охранителни части от този район. Но натрупаната от векове жажда за свобода се оказва недостатъчна, за да бъдат преодолени каменните стени на  крепостта. Въпреки това, революционната обстановка и създадените нови условия за въстание през 1851 година принуждават Портата да направи обещаните отстъпки. На селяните е раздадена земя чрез облигации, които трябвало да бъдат погасени за 50 години. Гарантирано е общинско самоуправление и е обсъждан въпросът за даване на автономия на Северозападна България. Тези резултати са несъмнен успех и етап в развитието на българската национална революция."
За голямата значимост на историческите събития от 1850 лето и саможертвата на плеядата мечтатели и борци за свобода говори епископ Поликарп.

Тържество в Белоградчик
Община Белоградчик


По повод на тържественото честване на забележителната годишнина бяха прочетени и поздравителни адреси от името на Румен Радев -
Президент на Р. България, и Албена Георгиева - Областен управител на област Видин.
Венци и цветя бяха поднесени от Видинска Митрополия, ПГ на „БСП за България“, община Белоградчик, община Княжевац, НУ „Васил Левски“, СУ „Христо Ботев“, Детска градина "Иглика", общинската организация на БСП, организациите на Съюза на ветераните от войните и СОСЗР, от общински комитет "Васил Левски", клуб "Млади възрожденци" и клуб на пенсионера "Мадона".
Заря огря небето над Белоградчик, за да напомни на жителите му, че са потомци на героични предци, дръзнали първи да воюват за своите права срещу вековен поробител и постигнали част от целите си.