/ iStock/Getty Images
Във Видинска област през следващата учебна година ще има прием на ученици след завършено основно образование в 17 професионални паралелки, разпределени в седем от общо единадесет общини. Предложението за държавен план-прием за учебната 2021/2022 за училищата в област Видин е прието днес на заседание на Комисията по заетост, в което е участвал заместник областния управител Лъчезар Попиванов, информират от областна администрация.

Десет от професионалните паралелки,в които ще се изучават различни специалности като "Търговия","Маникюр, педикюр и ноктопластика ","Автотранспортна техника","Компютърна техника и технологии" и др., ще бъдат разпределени в девет видински училища и едно в град Дунавци. Останалите седем профилирани паралелки са разпределени в шест общини.

Няма предложение за държавен план-прием и откриване на професионални паралелки през следващата учебна година в общините Бойница, Грамада, Макреш и Чупрене. Предложено е и прием на ученици в десет профилирани паралелки през следващата учебна година, като една от тях ще бъде в Белоградчик и девет във Видин.