/ КНСБ
Служителите на "Ел Би Булгарикум" ЕАД в производствена база - Видин излязоха на протест не само да извоюват нормални условия на труд и адекватни възнаграждения, но и да опазят дружеството от ликвидация. Това каза синдикалният председател на КНСБ при производствената база Иван Спиридонов.

По думите му работниците настояват за увеличение на основните заплати, за да се компенсира инфлацията, предоставяне на специализирано работно облекло, спазване на графиците при сумирано изчисляване на работното време и др. Исканията са още за безопасни условия на труд, както и за активен социален диалог и сътрудничество между работниците и ръководството на предприятието, защото такъв няма вече повече от шест месеца, уточни Спиридонов.

Натрупано е голямо количество готова продукция, защото след увеличението на цените на крайните продукти с 60 на сто, оборотът е спаднал тройно - от 20 тона до 6-7 тона на месец, отбеляза той.

Спиридонов съобщи, че във фирмения магазин на дружеството във Видин е организирана и гражданска подписка, където всеки подкрепящ исканията на работниците може да се подпише. 

Служителите в производствената база са започнали тридневна предупредителна стачка, като в срок до 31 май, ако не получат положителен отговор и не се стигне до преговори, ще преминат към протестни митинги и ефективни стачни действия, каза синдикалният представител на КНСБ Иван Спиридонов.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Росен Младенов/БТА