/ Областна администрация-Видин
Политическите партии и коалиции не се разбраха за състав на РИК-Видин.

Това стана ясно на провелите се днес при областния управител Момчил Станков консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия Видин за провеждане на изборите за Народно събрание, насрочени за 4 април, съобщиха от Областна администрация.

В консултациите взеха участие представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. Присъства още и заместник областният управител Лъчезар Попиванов.

Областният управител запозна присъстващите с решение на Централната избирателна комисия, в което става ясно, че съставът на РИК наброява 15 членове. Уточнено бе, че разпределението им по квоти е съответно - 6 представители на ПП ГЕРБ, 4 на коалиция „БСП за България“,  ПП ДПС - 2 и по 1 представител от партия „Воля“ и коалиции „Обединени патриоти“ и „Демократична България – Обединение“. 

По време на консултациите представителите на партиите не постигнаха консенсус за местата на заместник-председателите и секретаря на РИК. От Коалиция "Обединени патриоти" направиха две различни предложения за член в комисията, при определено за тях едно място.

Областният управител Момчил Станков призова да се запази съотношението в Народното събрание и ръководните постове да бъдат разпределени между четирите най-големи партии, но след кратка почивка отстъпки не бяха направени.

В рамките на днешния ден документите от проведените консултации ще бъдат изпратени до Централната избирателна комисия за служебно назначаване на РИК.