/ iStock/Getty Images
От днес във Видин могат да се правят PCR тестове. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински, цитиран от БТА.

В обявения от Министерството на здравеопазването списък на лечебните заведения, които могат да извършват изследването е лицензирана и лабораторията на МБАЛ "Света Петка". Eкипът, който ще обслужва лабораторията, e преминал специално обучение. В нея ще работят лекар, биолог и две лаборантки, които са обучени от проф. Апостолова, молекулярен биолог.

Апаратурата за лабораторията бе закупена с целеви средства, предоставени от Министерството на здравеопазването, получена и монтирана преди около месец. През целия месец декември в лабораторията за PCR тестове се извършваха тестване и пробонабиране, съгласно изискванията на законодателството, преди сертифицирането и старта й днес, каза за БТА директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова.

Досега най-близките лаборатории за вземане на PCR тест бяха в Монтана и Враца, а пробите се изпращаха за обработване в Националната лаборатория в София, уточни д-р Владински.

През следващата седмица от Регионалната здравна инспекция във Видин очакват и първите ваксини, допълни д-р Владински. Според разпределението по региони логистичната връзка за областите в Северозапада е във Враца.
БТА