Заразените си медицински лица в града надхвърлиха 30
Във Видин заразените медици с COVID-19 вече са над 30, а общо 57 са положителните проби в цялата област до снощи. Най-много положителни проби на медицински персонал има в отделенията по неврология, кардиология, спешно и вътрешно отделение, информира NOVA.
 

Към този момент не се предвижда затваряне на болницата, но се обмисля да се преструктурират отделенията заради липсата на медицински персонал. Вчера бяха взети и последните проби на лекари, медицински сестри и санитари, които са около 450, а резултатите се очакват най-късно до неделя. Засега от лечебното заведение твърдят, че има достатъчно защитни облекла, маски и ръкавици. 

Увеличава се броят на заразените медици от Видин (ВИДЕО)


Според д-р Ивета Найденова - прокурист на МБАЛ „Света Петка“, в момента има отделно помещение в което има предпазни средства - еднократни маски, многократни маски, предпазни костюми, многократни костюми и всичко друго.

"Обвиненията, които се хвърлят в момента към нашия персонал, че той е виновен за всичко, че заразява пациентите, е много грубо. Всеки от нашия персонал работи с болни - това е нашата работа всъщност и в болницата се работи с хора, които имат здравословни проблеми. Основният в момента, както се оказва, е COVID-19 - инфекцията, с която в световен мащаб се борят нашите колеги, не само във Видин. Така че тази вероятност за зараза отвън е също актуална и възможна. Не може да кажем, че един колега е заразил всички пациенти или обратното  - че от един пациент са заразени всички останали. Може от член на семейството на някой от заразените, различни са. Не мога да кажа,“ добавя Найденова.

63 нови случая на коронавирус у нас, пациент се излекува след месец интубация

Не такова е мнението на специалистите в РЗИ.

Директорът на РЗИ-Видин Венцислав Владински коментира: „Нашата хипотеза е предвид проучванията, които са направили моите колеги в болницата са, че заразата е пристигнала отвън и това е най-вероятно от персонала, а не от самите пациенти. Тъй като най-напред се появяват положителни проби на колегите от Неврологично отделение и от там двама пациенти вече го имат вируса. Въпреки че в момента това отделение не работи, то не е спряно, а са поставени под домашна изолация. Очаква се след това да бъдат пуснати втори проби на персонала и, дай боже, те да са отрицателни, за да се върнат колегите на работа и да продължи дейността на отделението.“

Само 4 души са с COVID-19 от Дома за стари хора във видинското село Гара Орешец. Именно там беше открито огнище и за първи път в България в такъв тип социално заведение. Излезлите проби на останалите настанени, както и на персонала там са отрицателни.

NOVA