Знаем ли всичко за местните избори?: Кой кой е в местната администрация?
Знаем ли всичко за местните избори?: Кой кой е в местната администрация? / netinfo
Председателят на общинския съвет и общинските съветници.

Председателят на съвета, избиран с повече от половината от гласовете на общинарите, свиква неговите заседания. Той може да направи това по своя инициатива, по искане на една трета от общинските съветници, по искане на една пета от избирателите на общината или по искане на областния управител. Освен това той ръководи подготовката и самите заседанията на съвета, координира работата на постоянните комисии, които се избират от Общинския съвет, подпомага съветниците в тяхната дейност и представлява съвета пред външни лица и организации.
Общинският съвет се свиква на заседание не по-малко от шест пъти годишно. Ако в продължение на три месеца не се проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет.

Общинският съветник може да бъде избиран в състава на постоянни и временни комисии на съвета. Той може да предлага включването в дневния ред на заседанията на общинския съвет разглеждането на въпроси от компетентността на съвета и да внася проекти за решения, както и да участва в обсъждането и решаването на всички въпроси от компетентността на съвета. Общинският съветник има право да отправя питания към кмета.
Общинският съветник не може да бъде член на управителен, надзорен или контролен съвет, съвет на директорите, контрольор, управител, прокурист, търговски пълномощник, синдик или ликвидатор на търговски дружества с общинско участие или директор на общинско предприятие по Закона за общинската собственост, както и да заема длъжност като общински съветник или подобна длъжност в друга държава членка на Европейския съюз. Общинският съветник не може да участва при вземане на решения, когато се отнасят до негови имуществени интереси или до интереси на съпруг и роднини.