Заплащането на женския труд с 15% по-малко от това на мъжете
Заплащането на женския труд с 15% по-малко от това на мъжете / DarikNews.bg

Работното заплащане на жените в България е с 15% по- малко от това на мъжете. Това показват резултатите от проучване, с които разполага Сдружение „ГЛОУ”. Неправителствената организация събра във Велико Търново млади хора от пет държави, които дискутираха половата равнопоставеност. Опитът на страните си представиха работещи в социалната сфера в България, Италия, Турция, Тунис и Испания. Обучението е финансирано чрез проект по програма „Еразъм +”.

„Избрахме темата за половата равнопоставеност, защото имаме богат опит по тази тема. Организирахме много интерактивни сесии. Всички страни представиха своите практики и опит по проблема”, каза Гергана Иванова, координатор на проекта.
По нейни думи във всички държави има много полово доминиращи професии. Например в България 85% от учителите са жени. „Това е проблем, защото образованието е много важно за всяка страна. Няма как да говорим на децата по темата когато са обучавани само от един пол”, посочи Гергана.

Според данните, с които ГЛОУ разполага, жените трудно успяват да пробият в типично мъжките професии. Над 53% от завършилите висше образование са дами, но по- малко от 20 на сто от тях се реализират на лидерски позиции. Младите хора обясняват това с т. нар. прозрачен таван. „Жените колкото и да учат, в даден момент се появява невидима бариера, която ги спира. Все още се смята, че жената е длъжна да има две работни места- на работа и в домакинството”, категорична е Гергана Иванова.

В рамките на една седмица младежите, които се включиха в тематичния семинар интервюираха 35 души от Велико Търново. Хората са питани дали знаят за закон в България, който гарантира равнопоставеност между половете и дали има организации, които работят в тази сфера. Резултатите показват, че 90% от анкетираните нямат никаква представа, а тези, които твърдят, че са запознати, нямат конкретни знания. Според младежите хората са показали освен неинформираност, но и незаинтересуваност.

По този повод участниците в обучението организираха флашмоб пред театъра, с който се надяват да провокират хората да мислят по проблема. Те направиха комикс табелки с послания, изписани на кирилица от чужденците. Бяха представени кратки етюди. Минувачите по търновските улици получиха ръчноизработени цветя от хартия и написаха на специално подготвени табла обещания към самите себе си.