За 10 години хосписът в Елена е приел 600 болни и възрастни хора
За 10 години хосписът в Елена е приел 600 болни и възрастни хора
С песни от времето на своята младост потребители от хосписа в Елена откриха тържеството по случай 10 години от откриването му. Общинското ръководство, личните лекари и представители на институции в града уважиха с присъствието си този специален ден. Новият управител на хосписа Мария Тодорова благодари на всички за подкрепата и помощта, без които стационарът днес трудно би оцелял.

Кметът инж. Дилян Млъзев поздрави потребителите и персонала, който заедно с досегашния управител Юлка Стоянова приеха хосписа още от създаването му като своя лична кауза, без да жалят сили и енергия по 24 часа в денонощието. Хората, настанени в социалното заведение, заслужават тези грижи, защото те са дали своя дан за обществото, каза кметът Млъзев. Той подари на колектива икона на Светите равноапостоли Константин и Елена с пожелание  да закрилят социално значимата му мисия и да бдят над болните и възрастните.

Всеки потребител получи малък подарък, почерка имаше за всички, подготвят им изненади и за Великден. Няма да ги забравят и малките скаути от клуб „Острец“, за които посещенията в хосписа за празниците станаха традиция.

Заведението за долекуване в Елена е настанено в хирургичното отделение на бившата общинска болница, ремонтирано и обзаведено с пари по програма ФАР. В началото леглата са 16, а днес са увеличени на 25 и пак не достигат в определени моменти. Стаите са със самостоятелни санитарни възли. Тук работят 4 медицински сестри, 5 санитарки, рехабилитатор и наблюдаващ лекар. По желание на близките има възможност да се смени личния лекар на потребителите, което гарантира бързо медицинско обслужване, тъй като  кабинетите на личните лекари в Елена са в съседство с хосписа. В сградата на болницата е и филиалът на Спешна помощ, на който могат да разчитат за тежките случаи.

Хосписът е оборудван с перални машини и сушилни, което облекчава бюджетът му. С дарения помагат от немската благотворителна организация „Помощ за България“ и лично нейният председател Юрген Мюлер. Храната се приготвя от Домашния социален патронаж в града и е съобразена с възрастта и здравословното състояние на потребителите. Ако желаят, болните и близките им нямат грижа със закупуването на лекарствата и хранителни продукти.
Първият потребител е настанен на 16 април 2009 година. До днес близо 600 тежко болни и възрастни хора от цялата страна са получили възможност за достоен живот и лечение. 177 са преминалите потребители от община Елена и 20 от съседната община Златарица. Всяка година Общинските съвети в тези градове, единствени в страната,  гласуват за определен брой от местните потребители месечната такса да се поеме от общинските бюджети.

В хосписа в Елена болни и възрастни получават не само грижи и медицинска помощ, но и духовна подкрепа. За тях от голямо значение е да общуват, да споделят и се занимават с любимите си неща, доколкото силите им позволяват. Янка Донева от Лясковец е от три години тук. 75-годишната жена е настанена, защото трудно се оправя сама, а има нужда от постоянно медицинско наблюдение. „Моите близки не са ме забравили, нито изоставили, редовно идват при мен. Спокойни са, защото тук се чувствам добре и не съм самотна. Чакаме да се постопли навън и тези, които сме на крака, излизаме на разходка“ – споделя баба Янка.  С най-възрастната  в хосписа – 95-годишната Розка Гайдарова от Елена са си дружки и спомените им са все за годините на младостта, когато „леко път се ходи и леки са световните несгоди“.