Въоръжена охрана пази свищовските студенти в общежитията
Въоръжена охрана пази свищовските студенти в общежитията / Стопанска академия

Опазването на живота и сигурността на студентите е сред първостепенните задачи на ръководството на Стопанска академия „Д.А.Ценов" заедно с осигуряване на качествено обучение и нормални битови условия за живот. Това заяви помощник- ректорът на свищовското висше училище Венцислав Танев. По думите му, перманентни и широкообхватни мерки за сигурност се прилагат не само в студентските общежития, но и в учебните корпуси.

Живущите в общежитията на свищовската академия са около 1200. Управлението, условията за ползване и вътрешния ред в студентските общежития на Стопанска академия са регламентирани в едноименен Правилник. Във всеки блок от общежитията има домови съвет от студенти, който управлява съвместно с управителя. Сред задълженията на управителя е ежедневно да проверява рапортната книга и при записани в нея нарушения да информира ръководството на Академията.

При неспазване на вътрешния ред на провинилия се студент се налагат санкциите забележка, предупреждение за отстраняване и отстраняване от общежитието. По информация от Елена Габровска - ръководител отдел Студентски столове и общежития, за последните 3 години са отстранени 5 студенти от общежитията, като сред най-честите им провинения са били вдигане на шум и силна музика. До момента санкцията отстраняване от Академията не е налагана.

За сигурността на студентите в общежитията е осигурена и денонощна физическа въоръжена охрана. Охранителите във всеки блок са инструктирани при възникване на инцидент да алармират полиция, пожарна, спешна помощ и ръководството на СА. Изготвен е график при необходимост в обекта да се явят и допълнителни охранители.

Тази мерки обаче не ограничават свободата на живущите в блоковете, подчерта Венцислав Танев. Той поясни, че на входа е осигурен пропускателен режим при 24-часово дежурство на портиери. Гостите се отразяват в рапортна книга с данни от документ за самоличност, като се записва часът на влизане и на излизане. Посещения са разрешени от 8:00 до 24:00 часа. Освен това живущите са информират от портиера кой иска да им гостува и само със съгласието им посетителя се допуска.

В студентските блокове не се допускат лица без идентификационен документ, а живущите задължително показват на дежурния портиер пропуска си. На настанените в студентско общежитие е забранено да приемат за нощуване външни лица.

Сред мерките за безопасността на студентите в общежитията са изградените и пожароизвестителни системи.