ВТУ отличи с почетни плакети вицепремиера Цветан Цветанов и японския посланик
ВТУ отличи с почетни плакети вицепремиера Цветан Цветанов и японския посланик / снимки: DarikNews.bg
ВТУ отличи с почетни плакети вицепремиера Цветанов и японския посланик
53299
ВТУ отличи с почетни плакети вицепремиера Цветанов и японския посланик
  • ВТУ отличи с почетни плакети вицепремиера Цветанов и японския посланик

Вицепремиерът Цветан Цветанов и извънредният и пълномощен посланик на Япония у нас Макото Ито бяха наградени с почетни плакети и грамоти за съпричастност, подкрепа и активно участие в живота на Великотърновския университет. Двамата бяха сред официалните гости на тържествената церемония в университетската аула за патронния празник на търновската Алма матер - Денят на Светите братя Кирил и Методий.

Отличията бяха връчени от ректора проф. Пламен Легкоступ. Той удостои с плакети и грамоти и чуждестранните гости на празника заради ползотворното двустранно сътрудничество и издигане авторитета на Великотърновския университет в чужбина.

Празникът на ВТУ започна с официалното откриване на новооборудвания Център за японски език и култура от посланик Макото Ито и ректора проф. Пламен Легкоступ. След това пред паметника на Светите братя Кирил и Методий по традиция бяха поднесени венци от академичната общност на Великотърновския университет и от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Сред официалните гости бяха още проф. Поспелов Вадим Игорьевич- директор на Института за генетични изследвания в Москва, проф. Белоцерковский Андрей Владленович- ректор на Тверския държавен университет и проф. Патрик Льокак- Doctor honoris causa на ВТУ и преподавател в университета "Труман" в Съединените щати.

Празничната церемония уважиха още депутатите от ГЕРБ Евгени Стоев и Мирослав Петков, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметът Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, началникът на НВУ "ВV Левски" бриг. ген. Цветан Харизанов. Тържественото събрание започна с приветствие на ректора проф. Пламен Легкоступ.

Чуйте го в звуковия файл.

Академично слово за светите братя Кирил и Методий изнесе проф. Мария Спасова. След награждаването официалните гости слушаха празничен концерт на Академичния хор на Великотърновския университет с диригент маестро Петко Касабов.

Поздравителни адреси по повод патронния празник на ВТУ бяха изпратили премиерът Бойко Борисов, Президентството, министрите на образованието Сергей Игнатов и на труда и социалната политика Тотю Младенов, ректори на висши училища от цялата страна.