Великотърновска футболна съдийка  бе на семинар с топреферите на Европа
Великотърновска футболна съдийка бе на семинар с топреферите на Европа / Личен архив

Великотърновската футболна съдийка Галя Ечева участва в семинар с топреферите на Европа, проведен в Лисабон. В столицата на Португалия, получилата в края на миналата година международен статут Ечева, е слушала лекциите на имена като Пиерлуиджи Колина и Хю Далас, запознала се е с британеца Хауърд Уеб-  определен за най-добър съдия за 2013 година от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS).
„В Лисабон още след пристигането ни раздадоха екипировка. След това минахме преглед, измериха ни ръста, теглото и т.н. На лекциите бяхме заедно- мъжете и жените. Коментирахме как да се предпазим от контузии, как да използваме на часовника и системата, която отчита ритъма на сърцето, обясниха ни различните видове тренировки, с които да се готвим за новия норматив, йо-йо теста, как да се храним преди и след мач.

Председателят на съдийската комисия на УЕФА Пирлуиджи Колина ни представи лекцията „Топ футбола се нуждае от топ съдии. Как да бъдем готови? " и откри самия семинар. Заместникът му Хю Далас ни говори за контрола върху футболистите, прекия свободен удар, авантажа, масовата конфронтация и играта с ръка. Слушахме още как да сме дипломатични с играчите, разделени на групи трябваше да определяма степента на нарушението- невнимателно, безразсъдно или с използване на прекомерна сила. Имахме една лекция с топ съдиите на тема „Уредените мачове". За мен беше вълнуващо да бъда сред тези хора. Радвам се, че всичко беше наред и с физическите тестове", разказа Галя Ечева.