В. Търново домакинства конгрес на Българската диабетна асоциация

В. Търново домакинства конгрес на Българската диабетна асоциация
В. Търново домакинства конгрес на Българската диабетна асоциация / снимка: Община Велико Търново

Велико Търново е домакин на седмия национален конгрес на Българската диабетна асоциация. В двудневния форум през почивните дни участват около 200 специалисти - ендокринолози, кардиолози, невролози и общопрактикуващи лекари, както и водещи специалисти от 12 страни, сред които Корея, Португалия, Египет, Гърция, Италия. Съвместно се провежада и третата годишна международна среща за лечение на захарен диабет тип 2 с инсулинови помпи.

Участниците в конгреса бяха приветствани от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който пожела успешна и ползотворна работа на форума, много нови контакти и разпространение на техниката и технологиите, позволяващи съвременно и по- ефективно лечение на захарния диабет. Заболеваемостта от захарен диабет у нас не прави изключение от световните тенденции. През последните години тя се увеличава, макар и статистиката за около половин милион души да не е с представителен характер. Очакванията са през 2025 година засегнатите да бъдат 500 милиона души, съобщиха от Българската диабетна асоциация.  

Заболяването не е напълно излечимо, но има възможности болните да поддържат добро качество на живот. Правилното лечение избягва или значително забавя усложненията от диабета, които никак не са малко. Наследственият риск, ако и двамата родители са диабетици, е 75 %. Ако само единият страда от заболяването, вероятността детето да отключи диабет е по-малка. Заболяването се подмладява, вече има случаи и на детски диабет. Затова и една от темите на конгреса е свързана със съвременния подход в лечението на захарния диабет в детско-юношеска възраст.

Довечера от 21.30 часа за участниците в конгреса ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина", подарък от кмета.