/ netinfo
На 14 февруари, в Зала № 1 на Община Свищов се проведе първият международен информационен ден за повишаване на информираността  на ученици, младежи, граждани, представителите на неправителствения сектор и гости от приятелски общини от ЕС.

Събитието е една от дейностите на одобрения от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ проект „Информираните граждани на община Свищов - визионери на ЕС 2018“.

Общината получи финансиране по Грантова схема: „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”. 

Основната цел е повишаване информираността на гражданите, утвърждаване на положителния образ на България- надежден партньор в рамките на ЕС и ползите от председателство.

В общинската администрация бяха представени информационни материали насочени към представяне на Съвет а на ЕС, като една от основните институции на Общността, функции, състав, конфигурации за обсъждане на въпроси и формиране на политики, взаимодействие с Европейския парламент, с държавите-членки и други държави.

Участниците се запознаха с основните приоритети на българското председателство през периода януари-май 2018 г., с мотото “Съединението прави силата“, избрано да представя стремежа и усилията на България в рамките на ротационното председателство.

Над 30 участници в събитието, включително младежи от България, Чехия и Словения по достъпен начин, чрез мултимедийни презентации на български и английски се информираха по темата. Те получиха презентациите и видеоклиповете и на магнитен носител, които ще отнесат в родината си.

Събитието се организира от Община Свищов. Приветствие от името на кмета г-н Генчо Генчев, както и рекламно-информационни подаръци бяха връчени от Росен Маринов- директор дирекция „Култура и културно наследство“.

Младежите от СУ „Николай Катранов“ и техни връстници, участници в Проект по „Еразъм +, които им гостуват от 12 до 16 февруари, бурно аплодираха представянето и обещаха да запазят прекрасните си впечатления от България и Свищов.