В Павликени ще строят четири социални заведения по проект за 1,6 млн. лв.
В Павликени ще строят четири социални заведения по проект за 1,6 млн. лв. / DarikNews.bg

Договор за финансиране на проекта за изграждане на 4 социални центъра за деца подписа кметът на Павликени инж.Емануил Манолов. В града ще бъдат отворени два центъра за настаняване от семеен тип, едно защитено жилище и център за социална рехабилитация и интеграция. Финансирането в размер 1 548 414 лв. без ДДС е по Програмата за развитие на селските райони, мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и във връзка с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в България" и плана за действие към нея. Договорът за финансиране беше подписан в ДФ „Земеделие".

Първият център за настаняване от семеен тип ще бъде изграден зад сградата на съществуващия Комплекс за социални услуги в Павликени. Той ще бъде за 12 деца, плюс две места за спешни случаи. Едноетажната постройка ще бъде с достъпна архитектурна среда. Ще има и специализирано обрудване за деца с увреждания - колички, специални прибори за хранене, проходилка, мобилен подемник за обитатели със затруднена мобилност, терапевтичен стол, електрически лифтер и др.

Вторият център с площ 500 кв.м ще се изгради зад болницата в Павликени. Там ще бъде и защитеното жилище за осем деца с площ 232.64 кв.м.

Центърът за социална рехабилитация и интеграция ще заеме патрера и два етажа от дясното крило на съществуващата сграда на Комплекс за социални услуги, бивша детска градина. В него е предвидено обособяване на кабинети за музикотерапия, кукло и приказотерапия, за изобразително и приложно изкуство, за индивидуална работа, зали за трудотерапия и за групова работа, кабинети за педагозите, рехабилитаторите, социалните работници и психолозите към ЦСРИ. Сградата ще разполага с външен асансьор, както и с басейн с тангентор за рехабилитация. В проекта е планирано и закупуването на два буса.

След като беше подписан договора, започват тръжните процедури. Същинското строителство трябва да приключи до 30 месеца.