В парк Марно поле предсказват съдбата на чаша калдарашко кафе
В парк Марно поле предсказват съдбата на чаша калдарашко кафе / Дарик нюз

Гледачките Касандра и Джалма, възстановки на обичаи, ателиета на калайджии, най- добрите произведения от пътуващата изложба, са част от атракциите на Деветият детски ромски фестивал „Отворено сърце", който бе открит в парк „Марно поле" от кмета  на Велико Търново- Даниел Панов. Проявата се организира от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе" с партньорството на Община Велико Търново.

Фестивалът ще продължи и утре, като се очаква в него да се представят близо 1000 ученици от различен етнически произход от цялата страна, включени в групите по СИП „Фолклор на етносите - Ромски фолклор" или в извънкласни дейности, насочени към образователната интеграция. 

"Целта на фестивала е да събере на една сцена деца от различни култури и етноси и да докаже, че различието сплотява, а изкуството е пътят към развитие на всеки индивид", каза Теодора Крумова от център "Амалипе".

Повече за програмата чуйте от нея.

За първи път по време на фестивала гледачката Касандра ще има конкуренция. Нейна опонентка е Джалма, която вижда бъдещето на дъното на чаша калдарашко кафе.

Как се прави то и какво искат да узнаят младежите чуйте във втория звуков файл от Джалма.