Предстои находките да бъдат официално представени пред медиите, а след това и пред широката общественост в специална изложба
Римски погребения с богати дарове и златни накити от III век са разкри през декември 2023 г. екип специалисти от Регионален исторически музей във Велико Търново, съобщиха от културната институция.

Двата зидани гроба, покрити с варовикови плочи, са намерени на територията на община Стражица и са проучени от археолозите Калин Чакъров, Недко Еленски и реставратора Михаела Томанова.

Царевец е първият и единствен музей, който отваря врати за посетители на 1 януари

В по-стария от гробовете е разчистен скелет на дете, починало приблизително на 5 години. В другия са били положени, изглежда едновременно, два възрастни индивида, вероятно мъж и жена.

Гробните дарове са разнообразни, като част от тях са служели на погребаните приживе, а останалите са предназначени за отвъдния свят.

Открити са 2 амфори, 2 стъклени бутилки, 3 стъклени лакримария - флакони за събиране сълзите на оплаквачките, огърлици от стъклени мъниста и златна висулка, 4 изключително фини златни обеци, лампичка, медни апликации с позлата, позлатена фибула, костени фуркети.

Петте бронзови и една сребърна монети датират категорично погребенията в първата четвърт на III век. Документирана е кожена обувка, разпаднала се от смяната на средата, в която е престояла 17 века. Проникването на гризачи до известна степен е разбъркало и повредило най-крехките артефакти.

Ценните находки в момента се обработват от музейните реставратори. Предстои те да бъдат официално представени пред медиите, а след това и пред широката общественост в специална изложба.