Удостояват гръцки професор с Евтимиевата награда на ВТУ
Удостояват гръцки професор с Евтимиевата награда на ВТУ / DarikNews.bg, архив

Гръцки професор ще получи Евтимиевата награда на ВТУ. Димитриос Гонис, преподавател от Богословския факултет на Атинския университет, е предложен за носител на отличието от професорите Димитър Кенанов и Иван Харалампиев.

Номинацията бе утвърдена на последното заседание на Академичния съвет на ВТУ. Официалната церемония по награждаването на чуждестранния българист ще се състои в навечерието на Десетия международен симпозиум за Търновската книжовна школа.

Проф. Гонис е удостоен с престижната награда за неговите изследователски интереси в областта на византийско-българската исихастка общност от ХIV век. Той е автор на статии, студии и монографии, посветени на патриарх Калист, св. Евтимий, патриарх Търновски, митрополит Григорий Цамблак. Като учен и преподавател професорът оказва постоянна колегиална подкрепа на българските колеги, студенти и докторанти.

Проф. Димитриос Гонис е почетен доктор на Богословския факултет в Атина, на Софийския университет и почетен професор на Православния богословски факултет във Великотърновския университет. Проф. Гонис е сред обективните чуждестранни българисти с научни постижения в евтимиезнанието.