Ученици почистиха Мусинската пещера и възстановиха римски каптаж
Ученици почистиха Мусинската пещера и възстановиха римски каптаж / Дарик нюз, архив

Учениците от Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон" във Велико Търново и активисти от ТД „Академик- ВТУ" почистиха района на двете природни забележителности „Мусинската пещера" и „Пропастите" до село Мусина. Акцията, проведена от търновските пещерняци и младите им последователи, организирани от ръководителя им Евгени Коев, бе част от инициативата „Да почистим България" и събра над 10 чувала боклуци.

Основно бе изчистена Малката мусинска пещера, която бе затлачена от боклуци и останки от домашни животни. В почистването се включиха  хората от кметството и активисти от сдружението „За Димча". Участниците засяха две липи, оформиха кът за отдих с огнище на мястото на руините от бившата мелница, и изчистиха римският каптаж пред пещерата.

Учениците от гимназията по туризъм засвидетелстваха и отношение към опазването и възстановяването на туристическите места в родния край. „Надяваме се съчетанието на природна и историческа забележителности с оформен кът за отдих да включи Мусинската пещера в картата на предпочитаните туристическите обекти от Великотърновския край", коментира Евгени Коев.