Три общини подобряват градската среда
Три общини подобряват градската среда / netinfo

673 400 лева ще бъдат инвестирани в област Велико Търново за подобряване на градската среда и на социалната инфраструктура. Парите са спечелени от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Полски Тръмбеш с проекти пред Минестерството на труда и социалната политика. Средствата се отпускат по две пера – държавен бюджет и така наречените донори.

 

178 000 лева ще бъдат инвестирани в изграждането на защитено жилище за временно пребиваване на младежи с умствена изостаналост в дома в Церова Кория. 198 000 лева струва санирането на фасадата и подмяната на дограмата в дома за стари хора „Венета Ботева” във Велико Търново. 132 000 лева ще бъдат инвестирани във втория етап на реконструкцията и изграждането на жилища за социално слаби и пострадали от бедствията семейства в детска градина "Радост". В основния ремонт на детската градина с. Петко Каравелово ще бъдат вложени 162 000 лева.

 

750 обекта за подобряване на градската среда и на социалната инфраструктура са постъпили в Минестерството на труда и социалната политика. Те са за над 96 милиона лева. От тях 63 сгради са регистрирани като паметници на културата, а 28 са Социални домове или Защитени жилища.

По Мерките, които подкрепят частните собственици на сгради паметници на културата, в малкия, среден и семеен туристически, занаятчийски и производствен бизнес, са постъпили 104 заявления за обща стойност около 10 милиона лева.

 

Общо одобрени за реализация през 2007 г. са 185 обекта на територията на 141 общини.

 

Планирани за реализация са 195 обекта в 151 общини.