Съдът касира изборите за общински съветници в Горна Оряховица
Съдът касира изборите за общински съветници в Горна Оряховица / Дарик нюз, архив

Великотърновският административен съд касира изборите за общински съветници в Община Горна Оряховица. Делото бе по жалба на ДПС и ЗС „Ал. Стамболийски”. Съдът е приел, че допуснатите нарушения в изборния процес съществено опорочават крайния резултат, тъй като правят напълно невъзможен съдебния контрол върху него. Направената експертиза във всичките й варианти сочи, че е възможно да се стигне до преразпределение на мандати и само при частично обработените недействителни бюлетини.

Въпреки щателното им издирване 67 от отчетените като недействителни бюлетини не са били представени от Общинската избирателна комисия. Установени са множество съществени несъответствия между протоколите на СИК и реалния брой недействителни бюлетини, при това и в двете посоки. Намерени са недействителни бюлетини в секции, чиито протоколи твърдят, че такива няма, а така също липсват недействителни бюлетини в секции, в които се твърди, че такива има.

Съдът е приел за основателно оплакването на жалбоподателите, че неправилно като недействителни са отчитани действителни бюлетини, но същественото по делото е , че окончателният брой и на действителните, и на недействителните бюлетини е останал неустановен, тъй като не са представени всички бюлетини, отчетени като недействителни от СИК, съобразно което съществува възможност именно тези липсващи недействителни бюлетини да променят изборния резултат.

Магистратите са приели и, че неправилно ОИК- Горна Оряховица е определила общия брой действителни гласове и тяхното разпределение за партиите и коалициите, тъй като е безспорно, че същата прави разпределението на мандатите, като се базира само на данни от протоколите на СИК каквито са въведени от „Информационно обслужване” АД.

По делото няма спор и изрично се признава от ответника, че тези данни са грешни. Анализирайки всички събрани по доказателства съдът е приел решението на ОИК за избиране на общински съветници в Община Горна Оряховица, като незаконосъобразно и го отменя.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд.