Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП отбелязаха във В.Търново
Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП отбелязаха във В.Търново / снимка: Пресцентър - Областна администрация

Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия беше отбелязан днес във Велико Търново със съвместна инициатива на Областна администрация, ОД на МВР и ОД на ПБЗН, както  и състезателите от Motocross team "SixSport". В СУ "Емилиян Станев" в старата столица областният управител проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев, директорът на ОД на МВР ст. комисар Димитър Машов и представители на ОД на МВР говориха пред учениците за правилата за движение по пътищата и отговорностите, които поемат младите хора, когато станат правоспособни водачи на МПС.

Проф. Пенчев каза пред подрастващите, че се е ангажирал с инициативата, която цели да ни накара да бъдем по-толерантни на пътя, защото безразсъдното шофиране води да тежки последици и загуба на живот. "Апелирам за по-голям разум когато сме на пътя, нека да не допускаме да има  война по пътищата. Поканихме състезателите по мотокрос, за да видите как трябва да се кара безопасно, само на определените за това места, а не по улиците рискувайки живота си и този на останалите участници в движението. Едно е състезание, съвсем друга е движение по пътищата.Нека да проявяваме по-голям разум, когато сме зад волана", каза още Пенчев.

Председателят на "Motocross team "SixSport" Георги Недев показа на учениците как се използва предпазното оборудване в мотокроса и обясни опасностите, които крие високата скорост и безразсъдното шофиране. Младите хора имаха възможност да видят майсторско управление на мотоциклет, както и да се снимат със състезателите, а най смелите се повозиха на моторите.