BSP Topalov
BSP Topalov / netinfo
Топалов се включи в детски турнир организиран от "БСП за България"
Световният шампион по шахмат Веселин Топалов подкрепи Весела Лечева в битката й за промяна на България и пристигна във Велико Търново, за да се включи в детски турнир по шах организират от "БСП за България". 

Най-големите успехи на Топалов  в спорта са се случили по времето, когато Весела Лечева е била председател на Държавната агенция за младежта и спорта. „Личните ми успехи и въобще на Българската федерация по шахмат съвпаднаха с нейното време. Надявам се тя отново да бъде избрана като депутат. От нейните успехи малко получавам комплекс за малоценност. Тя е 5 пъти световен шампион, 8 пъти шампион на Европа и два пъти сребърен медалист от олимпиади", заяви Гросмайсторът. "Малко хора могат да се похвалят с такива успехи. И несъмнено това е един човек, който разбира много от спорт, както като политик, така и като състезател”, заяви  при откриването на турнира Веселин Топалов.

Водачът на листата на „БСП за България” е най-подходящият човек за развитието на българския спорт обясни още Топалов. И подчерта, че Лечева  е добър специалист, на който всеки може да се довери. „Хубаво е да се виждат и толкова много деца. Благодаря за тази покана и им пожелавам успех в бъдеще”,  каза още Веселин Топалов.  

Весела Лечева  благодари на Веселин Топалов за приетата покана да се включи в турнира, за  да зарадва младите надежди на Велико Търново. „С голяма тревога мога да кажа, че все още българската държава е голям длъжник към всички тези деца, за да им осигури възможност всеки ден да тренират любимия си спорт. Радвам се, че днес техният идол и кумир е при тях. Те имат нужда от тези кумири ,чийто успехи да следват, чийто победи да повтарят. Много се радвам толкова много деца, с толкова много интерес, да бъдат тук сред нас”, каза Лечева.

Над 10 деца се включиха в  турнира. Веселин Топалов изигра по една партия с бъдещите гросмайстори и сподели, че е започнал да тренира на 5-годишна възраст в Русе. Тогава в града пристигал гросмайстор от СССР, които играл едновременно 100 партии с децата, които тренирали. Топалов не бил включен в списъка, защото бил едва на 8 години.

Във Велико Търново Веселин Топалов беше придружен  от председателя на Българската федерация по шахмат Силвио Данаилов, който пожела на децата да бъдат новите световни шампиони на България.