Средновековни битки и занаяти представят на Царевец
Средновековни битки и занаяти представят на Царевец / Диляна Стойчева

За първи път в рамките на летния фестивал „Сцена на вековете" на хълма Царевец ще бъдат показани исторически възстановки от българското Средновековие. Петото юбилейно издание на културния форум ще се проведе от 30 юли до 8 август. Организатори на проявата са община Велико Търново и Общинската агенция за туризъм "Царевград Търнов". По време на фестивала ще бъдат показани спектакъла на Софийската опера и балет „Дон Карлос" и постановките на балет "Арабеск" по произведенията „Лудо вино", „Двойнственост", „Болеро" и „Кармина Бурана".

В деня на откриването на "Сцена на вековете" ще бъдат показани демонстрации на популярната прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур". 60 „войни" с прабългарско облекло, на възраст от 8 до 20 години, ще представят стрелба с лък, езда, фехтовка със саби и бойни умения без оръжие.

На 30 юли и 1 август историческата крепост Царевец ще стане сцена на средновековен български панаир. Сдружение „Чигот - исторически възстановки" ще представи плетене на ризници, изработка на кожени изделия, демонстрации на историческа фехтовка, стрелба с лък, хвърляне на копие и средновековна прашка.

Ще бъде пресъздадена и възстановка на живота в попътен лагер от ХII - ХIV в., включваща изграждането на укрепен лагер, воински умения, средновековни песни, танци и четене на исторически хроники.

На 6, 7 и 8 август атракциите ще продължат с демонстрации на Сдружение за антични и средновековни реконструкции „Сила". Ще бъдат представени средновековни занаяти и техники, турнири по средновековна фехтовка, стрелба с лък, демонстрации на моменти от бита, забавления, игри и средновековна музика.  

Във всичките дни на летния фестивал „Сцена на вековете" на хълма Царевец ще могат да се видят и съхранените от Средновековието традиции в българските занаяти. Те ще бъдат представени от майсторите от Самоводската чаршия в старата столица.