Скъпа мраморна мозайка е украсявала пода на църквата Св. Св. Петър и Павел
Скъпа мраморна мозайка е украсявала пода на църквата Св. Св. Петър и Павел / снимки: Мариета Стоянова
Скъпа мраморна мозайка е украсявала пода на църквата „Св. Св. Петър и Павел”
29714
Скъпа мраморна мозайка е украсявала пода на църквата „Св. Св. Петър и Павел”
  • Скъпа мраморна мозайка е украсявала пода на църквата „Св. Св. Петър и Павел”

Фрагменти от скъпа мраморна мозайка бяха намерени при старта на новия археологически сезон във великотърновската църква „Св. Св. Петър и Павел". Района около средновековния храм се проучва от две години от екип на археолозите проф. Николай Овчаров и д-р Хитко Вачев. Тази година в разкопките, които ще продължат около месец, ще участват 25 души.

Това е най-ранната украса на църквата „Св. Св. Петър и Павел", която е покривала пода от началото на 13 век, уточни проф. Овчаров. Оригиналните кръстови фрагменти са открити в яма в двора на храма. Направени са от най-висококачествени мрамори, внесени от Константинопол, предполага археологът. Освен скъп бял мрамор, са използвани още зелена брекша и рядък червен камък, добивани от находища в Италия и Гърция.

Кръстовидният мотив е бил много разпространен през първата половина на 13 век. Подобен вид мозайки са украсявали подовете на най-красивите и бляскави църкви през Средновековието както на Изток, така и на Запад, каза още Николай Овчаров.

Скъпа мраморна мозайка е украсявала пода на църквата "Св. Св. Петър и Павел"
netinfo

Според него точно в този район се е издигала Първата българска патриаршия в началото на 13 век, а до 19 век се е помещавала българската митрополия. Това е било най-святото място в Търново между 15 и 19 век, затова тук са били погребвани знатните боляри. През новия археологически сезон ще продължат проучванията на некропола в двора на църквата. В един от гробовете вчера е открита сребърна монета от 18 век.

Още за новите разкопки и откритията чуйте от проф. Овчаров в звуковия файл.