Сезираха Брюксел за казуса с гората в Картала
Сезираха Брюксел за казуса с гората в Картала / netinfo

Над 12 000 подписа срещу изсичането на гората във великотърновския квартал “Картала” са събрани до момента от Гражданския комитет “Велико Търново за гората”. Подписката е изпратена до Комисията по жалби и петиции към Народното събрание, председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и Европейския парламент, съобщи председателят на комитета Димитър Димитров.

Казусът с боровия масив от 53 декара във великотърновския квартал “Картала” възникна в началото на април, когато стана ясно че заменената срещу дълг от Общината гора е парцелирана от новите собственици и предстои да бъде изсечена, а терена застроен. Тогава бе създаден инициативен комитет, който прерасна в гражданско сдружение за защита на зелената площ.

Сдружението е сезирало и омбудсмана на Република България Гиньо Ганев, че според становище на Института на БАН по ботаника изсичането на горския масив в квартал “Картала” е в разрез с поетите ангажименти на България като член на Европейския съюз, нарушава основната цел на екологична мрежа “Натура- 2000” и ще активизира ерозията и пороите, които застрашават старата част на В. Търново и неговото богато историческо наследство.

От Гражданският комитет информираха още, че са внесли жалба до Апелативна прокуратура - В. Търново срещу отказа на заместник- окръжния прокурор Емил Денев да образува досъдебно производство за извършени престъпления по служба срещу длъжностни лица от община В. Търново по три члена от Наказателния кодекс.