С близо 6 милиона лева модернизират две училища в Г. Оряховица
С близо 6 милиона лева модернизират две училища в Г. Оряховица / netinfo
Реконструкция ще модернизира две училища в Горна Оряховица с пари по проект за енергийна ефективност, който общината спечели по оперативна програма „Регионално развитие”.
Стойността на отпуснатите средства е 5 904 660 лв.
Договорът с община Горна Оряховица бе първият подписан по схемата за финансиране от програмата на официална церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
По проекта ”Енергийно-ефективна реконструкция и модернизация на ОУ „Иван Вазов” и СОУ „Георги Измирлиев” ще се подмени дограмата и осветителните тела, ще се поставят топлоизолационни материали и ще се ремонтира отоплителната инсталация. В проекта са предвидени средства и за изграждане на достъпна среда – асансьор и рампи за хора с увреждания, както и реконструкция на санитарните възли съгласно изискванията за хората с увреждания. И в двете училища ще се извърши ремонт на спортните площадки и подмяна на оборудването. В СОУ „Георги Измирлиев” ще се възстанови и плувния басейн.
Проектът е с продължителност 2 години и се очаква да приключи в края на 2010 година.
От началото на годината това е третия стартирал проект на Община Горна Оряховица. Първите два, по които вече се работи, са „Домашен помощник” по ОП „Развитие на човешките ресурси” и „Реконструкция на общинска пътна мрежа” по ОП „Регионално развитие”. Отпуснатите по тях средства са съответно 106 000 лв. и 4 215 640 лв.