Разкриха 783 нарушения на трудовото законодателство за месец
Разкриха 783 нарушения на трудовото законодателство за месец / Дарик нюз

783 нарушения на трудовото законодателство са разкрили през май от Инспекцията по труда във Велико Търново, съобщи директорът и инж. Невена Стефанова. 53 на сто от тях са свързани с работа без писмени договори, нарушения при заплащането на труда, нередности в работното време и почивките. Неизплатените трудови възнаграждения за периода са в размер на 27 391 лева. След намесата на Инспекцията са изплатени 2 673 лева. Извършени са 163 проверки в 152 предприятия. 89% от проверените предприятия са малки и средни, с численост на персонала до 49 души.

Нарушенията, свързани с работното време най-често се осъществяват от работодатели, упражняващи частна охранителна дейност. При сменна организация на труда те разпореждат 24 часова продължителност на една смяна или смени с по-голяма продължителност от максимално предвидената от законодателя.

Инспекторите са предприели 781 принудителни административни мерки, санкционирани са 27 работодатели.

Всички показатели от контролната дейност за периода бележат увеличение, спрямо същия месец на миналата година, обясни още инж. Стефанова. Планираните проверки за месеца са преизпълнени два пъти.